Cred ca oricine are cel putin un PC in casa. In multe case chiar fiecare membru al familiei care cate un PC, fie el Desktop sau Laptop. Azi vom discuta despre ce vi s-ar potrivi mai mult, un laptop sau o tableta.
Mulţi dintre noi care intenţionam să cumparam un portabil ne întreabăm dacă o tabletă este mai potrivită pentru nevoile noastre decât un laptop, răspunsul este mai complicat decat pare la prima vedere de aceea incerc sa pun in balanta avantaje şi dezavantaje la tablete şi laptopuri pentru ca cei ce vor sa cumpere sa ia decizia potrivită.
Prima data trebuie să înţelegem exact, Ce este tableta? Ce este laptopul?
Tableta – aceasta este un computer portabil dotat cu display touchscreen, cu diagonala cuprinsă între 7” şi 10,1”, si poate fi utilizată numai prin atingerea ecranului, dimensiunea fiind redusa şi absenţa tastaturi asigură o portabilitate foarte mare.
Laptopurile – este versiunea portabilă a computerelor tip desktop.De regula acestea oferă acelaşi tip de funcţionalităţi ca un desktop,doar ca portabilitatea are un preţ mai mare, costurile pentru acelaşi tip de hardware sunt vizibil mai mari în cazul laptopurilor comparativ cu achizita unui PC clasic.
Tabletele au componentelor hardware mai slabe decât laptopurile, deoarece nu necesită la fel de multă putere de calcul ca la un laptop sau PC clasic.Tableta Apple iPad este dotată cu procesor dual-core A5 cu frecvenţa de 1 GHz, în timp ce restul producătorilor mizează de obicei pe platforma Tegra 2 cu procesoare dual-core de aceeaşi frecvenţă. Pentru stocarea datelor se foloseste memorie flash cu capacităţi cuprinse între 8-64 GB, care poate fi extinsă prin carduri microSD (cu excepţia tabletelor iPad).
Laptopurile merg pe versiunile mobile ale componentelor hardware întâlnite pe PC-uri in acest caz oferta este mult mai mare la toate capitolele, însă cele mai populare opţiuni ale momentului sunt procesoarele Intel dual-core,core i3, core i5 şi core i7, care lucrează în paralel cu plăci video integrate sau dedicate de la Intel, AMD sau Nvidia. In schimb netbook-urile au procesoare Intel Atom mai lente, cu frecvenţa de 1.6 GHz. Stocarea datelor se realizează pe HDD-uri de 2.5” ce pot ajunge până la 500 GB sau chiar 1 TB sau pe SSD-uri, în special în cazul ultrabook-urilor.
Autonomia tabletelor este mai mare rezistand fără priză chiar şi 9-10 ore se mai intampla aprope la fel la unele netbook-uri dar la lptopuri deocamdata nu, deci acest lucru se poate lua in calcul. O asemenea autonomie vei întâlni uneori la netbook-uri, însă aproape niciodată la laptopurile obişnuite.
Software-ul
Aici se poate vedea din nou o mare diferenta între o tabletă şi un laptop , întrucât este partea care face legatura intre utilizator si portabil si anume:
Tableta are un sistem de operare complet diferit faţă de cel utilizat pe Laptop, nu conteaza ca vorbim de OS-ul disponibil pe Apple iPad ori Androidul de la Google sau (mai puţin) WebOS lansat recent de HP. Indiferent despre care dintre cele trei vorbim, utilizarea software-ului se bazează pe aplicaţii, care sunt intuitive şi mult mai uşor de utilizat decât programele software disponibile pe PC, iar instalarea şi dezinstalarea lor se face rapid şi eficient.Doar ca pentru Google Android pentru tablete numarul de aplicatii este redus, dar probabil acest lucru se va remedia in timp.
Laptopul si Pc-ul clasic merg pe acelasi sistem de operare în general Windows 7,Vista sau XP ,practic software-ul disponibil este acelas pentru laptop şi cel de pe PC, in acest caz compatibilitatea este foarte mare si resursele destul de mari.
Sfaturi – Folosinta
Sunt două gadgeturi diferite, au grade de utilizare complet opuse, tableta prin prisma simplitati este mult mai prietenoasă cu utilizatorul si permite acces rapid la funcţiile elementare: îţi verifici imediat e-mailul, navigarea pe internet fiind mult mai uşoară decât pe un telefon datorită display-ului generos, porneşte mult mai repede decat un Laptop ,sunt jocuri dezvoltate special pentru aceste platforme care merg foarte bine,sa nu uitam diferenta de greutate intre o tableta si Laptop .
Laptopul îl poţi folosi ca pe un PC obişnuit,doar ca este portabil.Cum stim cu toti putem edita si trimite mailuri,putem folosi suita office ,poţi utiliza programe de editare grafică,audio,video, putem viziona filme în diferite formate. Sunt numeroase programe mai mult sau mai puţin profesionale care prin complexitatea lor nu există încă pentru tablete,iar unele nu vor fi poate niciodata folosite pe acestea.
Pret Tableta – Pret Laptop
Dacă raportăm preţurile intre cele doua si raportul configuratiilor atunci vom vedea ca la acelas pret ex . 2000 lei, poti lua un Laptop cu dotari tehnice cu mult superioare tabletei . Din acest punct de vedere se demonstreaza ca pentru a lua o decizie in a cumpara o tableta pretul nu este un argument,decizia finala va trebui luata tinand cont de alte argumentele discutate mai sus cum ar fi: rapiditatea, greutatea, comoditatea, spatiul, etc.
am luat o tableta prestigio si nu pot vedea video pe facebook