Cand ne alegem laptop-ul este important sa alegem performantele in functie de nevoile reale de utilizare pe care o sa le avem.
In acest articol urmeaza sa va prezentam principalele deosebiri si de ce sa alegi un laptop cu procesor i3, i5 sau i7.
Laptop cu i3, i5 sau i7?
Din cauza denumirii procesoarelor i3, i5, i7 sunt destule confuzii referitoare la numar de nuclee ce le contine fiecare; si anume acestea nu sunt cu 3, 5 respectiv 7 nuclee.
Cate nuclee au procesoarele Intel Core i3, i5 si i7?
- Procesorul Intel dual-core are doua nuclee.
- Procesorul Intel Core i3 are 2 nuclee.
- Procesorul Intel Core i5 are 2 sau 4 nuclee (in functie de model).
- Procesorul Intel Core i7 are 2, 4 sau 6 nuclee (in functie de model).
Performantele unui laptop trebuie sa satisfaca nevoile cerute, este important sa nu cumparati un laptop subdimensionat ca si performante pentru ca daca acest laptop este suprasolicitat o sa ajungi destul de repede cu el intr-un service laptop.
Sunt mai multe categorii de utilizare din punct de vedere al performantelor, puteti sa analizati si sa vedeti in care dintre acestea va situati:
- Lucru de tip Office cu fisiere Word, Excel si folosinta pe internet – pentru acest tip de folosinta este de ajuns un Laptop cu procesor Intel Dual-Core sau i3
- Lucru Office + partial si multimedia – daca nu utilizati programe ce necesita procesare grafica – este de ajuns un Laptop cu procesor i3
- Daca doriti sa aveti un plus de putere si doriti sa beneficati si de avatajele tehnologiei Turbo Boost (procesorul isi urca frecventa de lucru daca are nevoie de resurse suplimentare) – atunci aveti nevoie de un Laptop cu minim i5
- Daca faceti editari grafice, programare, creare muzica, compilare, vizionati filme HD, si va plac jocurile cu grafica ridicata, achizitionati minim i5 sau preferabil i7.
Performanta maxima obtineti cu laptop-urile dotate cu procesoare i7 quad core. Aceste procesoare le recunoasteti usor pentru ca au denumirea cu terminatia HQ, QM sau MQ.
In alegerea Laptop-ului cu un anumit tip de procesor trebuie aveti in vedere urmatoarele: existenta tehnologiei Intel Turbo Boost, marimea cache, viteza de clock si hyper-threading-ul. Daca insa veti folosi calculatorul pentru operatiuni simple (prezentari, documente word, navigare pe internet), atunci puteti sa optati pentru o varianta mai putin costisitoare.